Help woelratten in de tuin!

Op een ochtend kijkt u uit uw raam en tot uw schrik zit uw tuin vol met zandhopen en gaten. De kans is groot dat u een woelrat te gast heeft.

U wilt nu natuurlijk zo snel mogelijk de woelrat bestrijden. Of misschien wilt u de woelrat vangen. Dat laatste valt nog niet mee en kost veel tijd. Het kan ook diervriendelijk, we gaan de woelratten verjagen.

De makkelijkste en snelste oplossing? Juist, de woelratten verjagen! Dit doen we met een speciaal carbid.
Voor woelrat bestrijden is dit een uitermate effectief middel. Woelratten verjagen ging nog nooit zo simpel.

Hoe gaat dat woelrat bestrijden met carbid dan?

Ook de woelrat graaft, net als de woelmuis en mol, ondergrondse gangen. Vaak wordt er ook ondergronds gegeten, waarbij ze planten van onderaf naar binnen trekken. Dit is niet echt bevorderlijk voor de vegetatie in uw tuin. Sinds jaar en dag wordt er carbid gebruikt om van mollen af te komen. Ook voor het bestrijden van woelratten is dit een geschikt middel. Woelratten hebben een hekel aan de geur van acetyleengas. Dit gas komt vrij wanneer carbid in contact met water wordt gebracht en verspreidt zich dan in het gangenstelsel van de woelrat. De woelrat zal zo snel mogelijk willen verhuizen. Het voordeel van gebruik van carbid is, dat je er nog het dier nog de natuur mee schaadt. Zelfs de carbidresten die in de grond achterblijven, zullen de grond voeden. Dus heeft u een woelrat in de tuin? Overweeg het dier dan te verjagen met carbid.

Hoe moet ik woelratten verjagen met carbid?

Of het nu mollen, woelmuizen of woelratten zijn die uw tuin vernielen, de manier van behandeling is hetzelfde als het mollen bestrijden. Wanneer er alleen gaten in uw gazon zitten en er geen zandhopen aanwezig zijn, slaat u het ‘uitgraven’ over en kunt het carbid direct in de gang plaatsen. De behandelde gaten kunnen het beste afgedekt worden met een tegel, deksel of gras plag. Op deze manier verspreidt het gas zich goed en kan er niets ontsnappen. Het dichtgooien van de gaten met zand, kan een goede verspreiding belemmeren omdat de gang kan instorten. Als het gaat om woelratten verjagen, houd er dan rekening mee dat de zandhopen niet recht boven de gangen liggen maar er naast.

Enkele woelrat weetjes

De woelrat (ook wel waterrat genoemd), is familie van de woelmuis. Een volwassen woelrat wordt, inclusief staart, zo’n 30cm. lang en 320gr. in gewicht. Ze leven, net als mollen, in een gangenstelsel dat uitkomt in waterrijke gebieden. Dit is meestal een slootkant. De woelrat maakt soms gebruik van het gangenstelsel van een mol. Wanneer u bijvoorbeeld een mol in uw tuin probeert te vangen, kan het zomaar zijn dat u ook een woelrat vangt.

Woelratten zijn met periodes van 2 tot 3 uur, de hele dag door actief bezig, ook ‘s nachts. Het zijn prima zwemmers en kunnen duiken als de beste. Ze kunnen wel 1,5 minuut onder water blijven op anderhalve meter diepte en 7 meter ver.

Het dieet van een woelrat bestaat voornamelijk uit planten. Er staan grotendeels gras, wortels van bomen en wortels en stengels van kruiden op het menu. Met name de onderste delen van de stengels en delen rond knoppen worden gegeten. Woelratten eten per dag 80% van hun eigen gewicht.

De paartijd van woelratten loopt van maart tot oktober. De draagtijd is slechts een week of 3. Een nest bestaat gemiddeld uit 6 jongen. Na 2 weken door moeders gezoogd te zijn, verlaten ze al het nest. Kunt u na gaan hoe gezellig het in uw tuin kan worden.

Deze handleiding uitprinten?

Print de handleiding uit in PDF!

Download handleiding

Direct mini carbid bestellen

Bestel mollen carbid (via webshop)

Bekijk aanbieding